ТРЕНІНГ З ПРОГРАМУВАННЯ КОЛАБОРАТИВНОГО РОБОТА UNIVERSAL ROBOTS ДЛЯ СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ МАЕЕС

АвторMAEES

ТРЕНІНГ З ПРОГРАМУВАННЯ КОЛАБОРАТИВНОГО РОБОТА UNIVERSAL ROBOTS ДЛЯ СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ МАЕЕС

Компанія Universal Robots є основоположником колаборативних роботів. Колаборативні роботи (коботи) компанії Universal Robots, що відкривають можливості для роботизації виробничих процесів для малих та середніх компаній. Коботи UR дозволяють автоматизувати одноманітні процеси, що циклічно повторюються у виробничих завданнях підприємств по всьому світу. Завдяки можливості роботизації таких процесів компанії можуть націлити своїх співробітників на більш цікаві та творчі завдання.

Коботи Universal Robots створені для тісної співпраці з людьми. Вони мають різні особливості, які роблять їх використання унікальним у своєму роді. Їх можна використовувати для різних завдань у промисловості. 

На кафедрі машин та апаратів старшим викладачем кафедри МАЕЕС Сергієм Пундиком та асистентом Андрієм Поліщуком для студентів спеціальностей 133 «Галузеве машинобудування» та 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» було проведено тренінг присвячений колаборативним роботам та їх застосуванню у промисловості.

Також під час тренінгу студенти мали змогу пересвідчитися, що програмування коботів UR є простим. За допомогою інтуїтивно зрозумілої технології 3D-візуалізації студенти, які в повній мірі не володіють навичками програмування, можуть швидко налаштувати кобот UR.

Безперечною перевагою Universal Robots є бібліотека рішень UR+. Фактично це цілий світ аксесуарів для коботів UR. Такий широкий спектр аксесуарів дозволяє створити ідеальне роботизоване рішення. Найкращі виробники по всьому світу сьогодні створюють свої продукти, адаптуючи їх для UR+. Виробники систем технічного зору (Omron Microscan Systems, Datalogic, Sick, Robotiq та ін.), 3D сенсорних датчиків (LMI Technologies), колаборативних захватів (Schunk, Schmalz, Wiess Robotics, Piab, Festo, Onrobot та ін.), захисних чохлів, кабеленесучих систем, захисних чохлів для панелі оператора, силомоментних датчиків, сьомої осі, телескопічних колон та безліч інших аксесуарів прагнуть додати до каталогу UR+ свої рішення.

Студентам було продемонстровано вже відомі рішення, які знаходяться в бібліотеці та запропоновано створити своє, а саме запрограмувати робота на виконання певних дій та технологічної операції.

Студенти були розділені на дві команди. Перед першою стояла задача програмування робота на захоплення та переміщення готового виробу «малий герб України» на певну відстань, а перед другою – налаштування робота на складання готової продукції в картонний короб. Після складання програм обидві команди з поставленою задачею впоралися.

Створене UR+ рішення першої команди було використано під час святкування 60-річчя Хмельницького національного університету, а рішення другої може бути впроваджено у виробничий процес на підприємстві.

Універсальність і гнучкість колаборативних роботів UR відкривають нові горизонти для інтеграції в різні виробничі ділянки. Вони дозволяють автоматизувати ручну працю на різних ділянках виробництва. Робот має стати інструментом та сервісом для людини, а не просто шматком заліза, що не працює.

В наш час робототехніки та автоматизації потреба у фахівцях, що здатні проєктувати, обслуговувати та програмувати такі системи є актуальною. Саме в цих напрямах можна отримати знання на кафедрі машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем за освітньою програмою «Робототехнічні та мехатронні системи галузі» (спеціальність «Галузеве машинобудування»).

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук