Гуманітарна допомога у вигляді генераторів Хмельницькому національному університету від польських друзів

АвторMAEES

Гуманітарна допомога у вигляді генераторів Хмельницькому національному університету від польських друзів

Вже вісім років в Україні триває війна, що була розв’язана російським агресором. Майже рік тому відбулася активізація бойових дій, які охопили значну частину території країни, були окуповані армією загарбників. Наразі війна увійшла в фазу руйнування російськими окупантами об’єктів критичної інфраструктури України. В результаті ракетних ударів було пошкоджено багато об’єктів української енергетичної системи. Це великі тепло- і гідроелектростанції, високовольтні лінії електропередачі та підстанції, розподільчі та трансформаторні підстанції, інше енергетичне обладнання.

Після масованих ракетних ударів російських агресорів по енергетиці України, для збалансування та стабілізації всієї енергомережі по всій країні, вводяться обмеження на електропостачання споживачів. Аварійні відключення також застосовують в області та місті Хмельницькому. І як наслідок, навчальні корпуси та інші приміщення Хмельницького національного університету також періодично знеструмлюються.

З початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року, Європейський Союз, загалом, продемонстрував неабияку солідарність з Україною в гуманітарній, військовій і фінансовій сферах. Не залишилася осторонь і Республіка Польща, яка посідає одне з провідних місць у наданні військово-технічної та гуманітарної допомоги Україні.

23 листопада 2022 року Європарламент спільно з мережею «Eurocities», яка охоплює понад 200 Європейських міст, започаткували акцію «Генератори надії», спрямовану на відправку в Україну електрогенераторів і трансформаторів. У рамках кампанії «Генератори надії» європейські міста долучаються до підтримки українців і допомагають їм пережити важку зиму через відсутність електроенергії. Ідеєю допомоги Хмельницькому національному університету у складний час, прониклися наші польські друзі з Куяво-Поморьского воєводства–побратима Хмельницької області, представники українсько-польського центру

Європейської інтеграції Хмельницького національного університету в Польщі професор Тадеуш Троціковський і Почесний доктор Хмельницького національного університету, професор Францішек Бромберек.

Завдяки зусиллям професора Францішека Бромберека та допомозі президента товариства з обмеженою відповідальністю «Міські водопроводи і каналізації в м. Бидгощ» пана Станіслава Држевєцкі; члена правління пана Влодзімєжа Смочинскі; керівника енергомеханічного відділу пана Войцеха Віршило було передано дизельний генератор потужністю 24 кВт Хмельницькому національному університету.

Працівникам ТзОВ «Міські водопроводи та каналізації» в м. Бидгощ, за допомогою спецтехніки, вдалося завантажити генератор на вантажний автомобіль.

Хочеться також відзначити допомогу професора Тадеуша Троціковського та войтагмінів Хоцень Влоцлавського повіту Куяво-Поморського воєводства, пана Романа Новаковськогоза в передачі Хмельницькому національному університету дизельного генератора потужністю 76 кВт.

Завдяки допомозі працівників гміни Хоцинь Марека Окульські, Лукаша Окульські, Якуба Окульські, Рафала Міколайчука, працівника фірми «FHU Stachowiak» Мацея Стаховяка, працівника фірми «ANRO» Януша Кручковскі вдалося завантажити генератор на вантажний автомобіль для відправлення в Україну.

Також діючими працівниками, які знаходяться на заслуженому відпочинку Бидгоської політехніки (раніше Технологічно-природничий університет в м. Бидгощ) та тими, які працюють в інших навчальних закладах і фірмах, зокрема: Томашем Тополінським, Міхалом Бромбереком, Францішеком Бромбереком, Янушем Мусялом, Адамом Мазуркевічем, Яном Муцком, Адамом Мрозінським, Лукашем Мушлевським, Мацеєм Матушевським, Станіславом Мрозінським, Збігнєвом Скіндерою, Яном Кемпою, Анджеєм Тополінським, Томашем Калачинським; президентом ТзОВ «Міські водопроводи і каналізації» в м. Бидгощ Станіславом Држевєцкі; президентом фірми «PRECITOOL-OST sp. z o.o.» Яцеком Сієхом було придбано для нашого закладу бензиновий генератор потужністю 2,8 кВт, а для українських військових та тимчасово переселених осіб – зарядні пристрої, продукти харчування, одяг, миючі засоби тощо. Радослав Гловскі, з фірми «PERN Baza Paliwnr 2», забезпечив транспортний засіб на зворотній шлях до України дизельним паливом.

Висловлюємо щиру подяку нашим польським колегам, нашим друзям за надану гуманітарну допомогу, яка дозволить Хмельницькому національному університету частково вирішити проблему електропостачання навчального закладу та подолати важкі часи.

Дякуємо за чуйність і здатність співпереживати, вміння та бажання підтримати тих, хто цього потребує. Дякуємо, що в такий скрутний час Польща не залишилася осторонь, «не словом, а ділом» підтримує Україну. З такими друзями та потужною підтримкою, Україна здобуде переконливу перемогу над ворогом!

Велика подяка за допомогу в організації виїзду працівників Хмельницького національного університету до Республіки Польща президенту благодійного фонду «Закон та справедливість» Віталію Олуйко, а приватним підприємцям Ігорю Ростківському та Івану Сомику – за чергове надання вантажного автомобіля для перевезення генераторів.

Слава Польщі!

Слава Україні!

Олег Поліщук, директор Українсько-польського центру
Європейської інтеграції ХНУ, професор
Олександр Лівшун, ст. викладач кафедри технологічної
та професійної освіти і декоративного мистецтва

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук