На кафедрі МАЕЕС виготовляють сонячні мініелектростанції на передову

АвторMAEES

На кафедрі МАЕЕС виготовляють сонячні мініелектростанції на передову

Студенти і викладачі Хмельницького національного університету виготовляють сонячні мініелектростанції для військових на передову. За свою роботу грошей не беруть — лише на матеріали.

“Через знайомих дізналися, що на фронті є велика потреба у таких мініелектростанціях, тому вирішили допомогти. Звісно, такі розробки в продажу є, але вони дороговартісні: коштують від 7 і більше тисяч гривень. А наші системи — до 5 тисяч гривень. Це вартість матеріалів, ми не беремо гроші за роботу”, — пояснює викладач кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем Сергій Пундик.

За його словами, повністю зарядженої сонячної батареї вистачає для підзарядки близько 10 телефонів, а також 10 рацій.

“Кожен студент, який у нас навчається, при набутті певного досвіду може впоратися з таким завданням. Вони приходять сюди після занять і допомагають. У комплекті є акумулятор, контролер, сонячна панель, інвертор і лампочка на 12 Вольт для освітлення у темну пору доби. Замовлень зараз багато, але не знаємо, чи вистачить у нас деталей», — додає аспірант Андрій Поліщук.

Від сонячної панелі можна зарядити 10 телефонів і 10 рацій

“На мені підготовка кабельної продукції, спаювання. Все, щоб з’єднувати елементи між собою”, — каже студент 5 курсу Андрій Єрій.

В університетській лабораторії вже зробили 5 таких пристроїв на передову, щоб військові могли у польових умовах заряджати свої пристрої.

Студенти працюють після занять

“Зараз над цим працює декілька людей. Можна таку систему зібрати самому за один день. Усі матеріали купуються через інтернет. Зараз багатьох деталей бракує, навіть тих самих панелей. Раніше все постачалося через морські порти, а тепер треба шукати інші шляхи”, — каже Сергій Пундик.

Він запевняє, що пересуватись з такою електростанцією не важко, вона важить близько 7 кілограмів разом з сонячною панеллю. Для переноски є спеціальний кейс і захисний чохол для панелі.

Завдяки їм військові навіть у польових умовах можуть заряджати телефони та рації.

Джерело інформації : https://ye.ua/syspilstvo/59208_U_Hmelnickomu_vigotovlyayit_sonyachni_minielektrostanciyi_na_peredovu.html

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук