Участь викладачів кафедри МАЕЕС в засіданні Українсько-литовської та Литовсько-української ділових рад

АвторMAEES

Участь викладачів кафедри МАЕЕС в засіданні Українсько-литовської та Литовсько-української ділових рад

7 грудня 2021 року у режимі online (Zoom платформа) відбулось спільне засідання Українсько-литовської та Литовсько-української ділових рад (Вільнюс. Київ.). Тема засідання «Діяльність енергосервісних компаній (ЕСКО) як метод підвищення енергоефективності». Основним організатором з української сторони виступив Український союз промисловців і підприємців (УСПП).

В засіданні взяли участь викладачі кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем (МАЕЕС) нашого університету, а саме завідувач кафедри МАЕЕС професор Олег Поліщук, доценти кафедри МАЕЕС Тарас Романець і Віталій Неймак, старший викладач кафедри МАЕЕС Світлана Лісевич та викладач кафедри МАЕЕС Андрій Поліщук.

Модератор засідання від української сторони: Голова Українсько-литовської ділової ради Сергій Прохоров. Модератор засідання від литовської сторони: Голова Литовсько-української ділової ради Айварас Каралюс.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся Президент УСПП Анатолій Кінах, який привітав присутніх та побажав плідної роботи.

Учасників засідання також привітав Президент Конфедерації промисловців Литви Відмантас Янулявічюс.

Надзвичайний та Повноважний Посол України у Литві Володимир Яценківський розповів про досягнення українсько-литовських торговельно-економічних відносин за 2021 рік та плани на 2022 рік.

Так діяльність двосторонніх ділових рад Україна-Литва дала змогу наростити товарообіг між країнами за 7 місяців 2021 року на 29%. Є всі підстави очікувати, що за підсумками даного року він перевищить позначку в $1,6 млрд.

Дипломат переконаний, що цьому, в основному, сприяла діяльність двосторонніх ділових рад.

Останні діють під егідою УСПП та Конфедерації промисловців Литви, об’єднують сотні представників бізнесу, ділових асоціацій з обох країн. Вони є і організаторами традиційних щорічних економічних форумів за участі президентів України і Литви. Разом партнери впроваджують низку проєктів – модернізації систем водопостачання (Одеська область і Чернівецька), розвитку мережі індустріальних парків, освітніх семінари для українського бізнесу та багато іншого.

У 2022 році провідною темою співпраці стане енергоефективність. Питання дуже чутливе для обох країн, адже подорожчання газу і енергоносіїв відчула не тільки Україна, але й Європа. Щоправда, для нас ситуація складніша, адже енергоємність економіки втричі перевищує загальноєвропейські показники.

Вихід сторони вбачають у впровадженні енергосервісних інструментів (ЕСКО). Суть концепції полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, лікарень тощо), підприємств впроваджуються приватними інвесторами, а оплата їх послуг здійснюється виключно за рахунок економії.

 Такий підхід Литва впроваджує з 2014 року, Україна – з 2016-го.

Для обміну досвідом, адаптації вже готових напрацювань УСПП і Конфедерація промисловців Литви підписали угоду про співпрацю з підтримки діяльності енергосервісних компаній (ЕСКО).

Також УСПП підписав угоду із Асоціацією вільних економічних зон Литви та її президентом  Гедрюсом Валюцкасом.

Вільні економічні зони Литви є одними із найкращих у Європі за створеними там умовами роботи для інноваційних підприємств. Поки що таких зон створено 7. З них 45% території вже зайнято інвесторами. Таких зараз понад 100. Сума інвестицій перевищила 2 млрд. євро, приблизно така сама сума експортної виручки з товарів, вироблених у межах даних ВЕЗ. Створено додатково 9 тис. робочих місць.

Український бізнес може використовувати ВЕЗ Литви для просування своїх товарів і послуг на ринку Євросоюзу.

Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас у своєму виступі підкреслив, що цьогоріч Україна і Литва святкують 30-річчя встановлення дипломатичних відносин. З цією метою Київ відвідають віце-спікери Сейму Литви, інші поважні гості.

За його даними, щорічно зростає не тільки торгівля, але й кількість зацікавлених литовських компаній у ринку України та пошуку тут відповідних партнерів. За неповний 2021 рік таких запитів до посольства надійшло більше 100.

Активно розвивається енергоспівпраця. Нещодавно Біржа біомаси (Литва) і Біоенергетична асоціація України спільно  реалізували проєкт із оцифровування сектору центрального опалення. Постійно відбувається обмін досвідом щодо організації біржі біопалива, що вже давно пройшла Литва.

Згадав посол і успішну реконструкцію школи №2 в Авдіївці, що здійснювалася за кошти Литви (близько 1 млн. євро). Партнером виступив УСПП, що дозволило зробити проєкт максимально прозорим і ефективним.

УСПП запропонував литовському Сейму розглянути продовження таких проєктів з модернізації освітньої інфраструктури, цього разу вже на Луганщині (підконтрольні Україні території).

На засіданні було анонсовано проведення 7-го Литовсько-українського економічного форуму навесні 2022 року. Партнери висловили сподівання, що захід відбудеться в офлайн-режимі у Вільнюсі – під час візиту Президента України.

За інформацією кафедри МАЕЕС

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук