ЗАЛУЧЕННЯ СТЕЙКХОЛДЕРІВ-РОБОТОДАВЦІВ ДО ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ

АвторMAEES

ЗАЛУЧЕННЯ СТЕЙКХОЛДЕРІВ-РОБОТОДАВЦІВ ДО ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ

22 вересня 2021 року, у рамках співпраці кафедри МАЕЕС із підприємствами Подільського регіону, співробітники кафедри Майдан П.С. та Буряк А.В. провели заняття з дисциплін «Вступ до фаху» із студентами групи ЕМ-21, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Енергетичний менеджмент», на базі підприємства ТОВ «ТК «БУГ».

Від підприємства заняття проводив головний енергетик, випускник нашої кафедри 2008 року, магістр з електромеханіки – Віталій Мокрота. Знайомство із підприємством почалось в диспетчерському пункті із інструктажу з техніки безпеки, пояснення основних правил поводження із електроустаткуванням та застосування засобів індивідуального захисту.

Студенти-першокурсники ознайомились із сучасним автоматизованим електрообладнанням та структурою підприємства, яке є одним із найбільших не промислових споживачів електроенергії м. Хмельницького.

Зокрема, було продемонстровано принципові електричні схеми підключення будівлі та будову розподільної установки на 10 кВ, пояснено необхідність підключення підприємства по двом незалежним лініям від трансформаторної підстанції, використання автоматів вводу резерву та дизель генератору на випадок аварійних ситуацій.

Продемонстровано будову конденсаторної установки, для компенсації реактивної потужності з метою зменшення втрат електричної енергії та регулювання напруги та роз’яснено принцип її роботи. Реактивний струм додатково навантажує лінії електропередачі, що призводить до збільшення перерізів проводів і кабелів та, відповідно, до збільшення капітальних витрат на зовнішні і внутрішні мережі. Реактивна потужність разом з активною потужністю враховується постачальником електроенергії, а отже, підлягає оплаті по тарифах, що діють, тому складає значну частину рахунку за електроенергію. Компенсація реактивної потужності є найдешевшим і ефективним засобом підвищення техніко-економічних показників електропостачання, який зменшує всі види втрат електроенергії.

Ознайомлено студентів із принципом роботи дахових кондиціонерів (Rooftop) – моноблочних агрегатів, що виконують функцію комплексної обробки повітря у великих однооб’ємних приміщеннях: складських терміналах, гіпермаркетах, виробничих підприємствах, стадіонах, ресторанах, кафе, театрах, і інших будівлях. Процес обробки повітря включає охолодження/нагрівання, фільтрацію, осушення, підмішування необхідної кількості свіжого повітря. Таких агрегатів на підприємстві 12, кожен із власною автоматичною системою керування.

Також було продемонстровано автоматичну систему пожежогасіння та роз’яснено принцип її роботи.

Демонстрація обладнання, що складається із електричних машин, електроустановок та електронних систем керування, надали студентам чіткого розуміння майбутньої професії та напрямку навчання.

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук